Ochrana zeleniny v zimě - Pěstujeme zimní zeleninu IV.

Serial Ulice 5332 videí
60zhlédnutí

V dalším dílu o pěstování zeleniny v zimě se dozvíte informace o možných způsobech ochrany záhonků proti zimním povětrnostním podmínkám. Video bylo natočeno 20. listopadu 2020. Můžete v něm vidět tyto materiály použité pro stavbu jednoduchých nosných konstrukcí a pro pokryv těchto konstrukcí ochrannou vrstvou:

0:00 úvod
3:43 sláma pro improvizovanou stavbu pařeniště
5:00 polykarbonát pro improvizovanou stavbu pařeniště
5:40 stará okna pro improvizovanou stavbu pařeniště
6:14 staré pletivo jako improvizovaná konstrukce pro netkanou textilii
6:42 kruhová tažená pozinkovaná ocel o průměru 6 mm pro stavbu fóliového tunelu (3m pruty byly zkráceny na 240 cm a zahnuty do tvaru oblouku 9:29 vhodného po záhonky o šířce 90-120 cm)
7:16 netkaná textilie – gramáže od 17 g/m2 (pro ochranu před hmyzem, propouští nejvíce světla) až po nejsilnější textilii s gramáží 30 g/m2 pro ochranu před mrazy (propouští nejméně světla), prodává se i v 50m a 100m rolích o šířce 1,6 m nebo 3,2 m, ochrannou vrstvu je možné i zdvojit; na trhu jsou k dostání jak kvalitní textilie, které vydrží i 1-3 sezóny, tak i ty velmi nekvalitní, které se vám za pár týdnů rozpadnou
13:31 1/2" plastové vodovodní trubky (Ekoplastik PP-R trubka 20 x 2,8 x 4000 mm PN16) pro stavbu fóliového tunelu (4m trubky nastříhány na délku 2m a navlečeny na 60cm odřezky výše uvedených ocelových prutů zatlučených do půdy); své 8leté zkušenosti s fóliovníkem vyrobeným z těchto trubek a z fólie ginegar detailně popisuje Zahrádkář Jerome www.zahradkarjerome.cz
15:23 konstrukce fóliovníku
16:25 žárově pozinkovaný skleník se 4 mm silným rozptylovým sklem

Jakákoliv ochranná vrstva v podobě netkané textilie, fólie, polykarbonátu či skla přesune vaše záhonky, co se týče teplotních podmínek, o pár set kilometrů na jih a pokud dodáte rostlinám ještě jednu ochrannou vrstvu navíc, například ve skleníku v podobě silnější netkané textilie nebo bublinkové fólie, tak se vaše záhonky rázem mohou ocitnout, alespoň co se týče teplotních podmínek, třeba v Řecku.

Podle Eliota Colemana, který má bohaté zkušenosti s celoročním pěstováním zeleniny v Maine na severovýchodě USA (USDA zóna 5), každá ochranná vrstva umožní teplotní přesun asi o 1,5 zóny rámci klasifikace zón (mrazu)odolnosti (tzv. USDA zóny, definované podle průměrně dosahovaných nejnižších teplot). Řekněme, že v České republice se v průměru nacházíme v zóně 6 (ale např. na horách je již zóna 5 nebo na jižní Moravě zase zóna 7), tzn., že v dlouhodobém průměru se u nás ty nejnižší teploty v zimě pohybují od -17,8 °C do – 23,3 °C. Zdvojená ochrana rostlin vás tedy pomyslně přesune do zóny 9 s nejnižšími teplotami od -6,6 °C do -1,2 °C a v případě mírnější zimy, jako byla ta v roce 2019, možná až do zóny 10 s nejnižší teplotou jen lehce pod nulou (-1,1 °C).

To, co bohužel oproti našim jižním sousedům nezískáte, je intenzita slunečního svitu a délka denního světla, která se v zimě směrem k rovníku prodlužuje. V době zimního slunovratu je v Řecku světlá část dne asi o 1,5 hodiny delší????. Proto je také důležité správně načasovat výsev a předpěstování většiny zeleninových odrůd pro průběžnou zimní sklizeň tak, aby sklizňové zralosti dosáhly přibližně již na přelomu října a listopadu, tzn. v období, kdy délka denního světla již klesne pod 10 hodin, což je kritická hranice pro znatelnější růst u většiny zeleniny.

Přeji Vám hodně úspěchů při pěstování zeleniny v zimě.

Jednotlivé díly seriálu o pěstování zeleniny v zimě:
I. Informace o pěstování některých odrůd listové zeleniny vhodné pro sklizeň na podzim a v zimě https://youtu.be/Ly3r2nUandk
II. Seznámení s další podzimní a zimní zeleninou, tentokrát především kořenovou https://youtu.be/icU3KlBs35I
III. Pěstování a sklizeň topinamburu hlíznatého - královny jedlých trvalek https://youtu.be/1tzCPXy4GnY
IV. Ochrana zeleniny v zimě https://youtu.be/lqo0CTvYysI
V. Sklizeň v prosinci - listová zelenina https://youtu.be/XzDyDxcQZCU
VI. Sklizeň v prosinci - kořenová zelenina https://youtu.be/Maw9lD7Fczs
VII. Vánoční sklizeň ve skleníku https://youtu.be/uah4E5HPSEk
VIII. Sklizeň zeleniny ve sněhu https://youtu.be/eEY4sRrAGrI

Své dotazy a zkušenosti pište do komentářů.

ČLENSTVÍ: Staňte se členem tohoto kanálu a získejte tak přístup k členským výhodám. Klikněte na tlačítko PŘIPOJIT SE pod videem nebo na tento odkaz:
https://www.youtube.com/channel/UCpcXHuGUvtBpTp4xWC1ioZg/join

KONZULTACE: Pokud máte zájem o individuální konzultaci, ušitou přímo na míru vašim potřebám, tak mi prosím napište na e-mail: plodnazahrada@gmail.com. Jedná se o formu placené služby.

ODBĚR VIDEÍ: Zde se můžete přihlásit k odběru videí z Plodné zahrady: https://www.youtube.com/channel/UCpcXHuGUvtBpTp4xWC1ioZg?sub_confirmation=1

DALŠÍ TIPY z Plodné zahrady můžete sledovat na:
→ Instagram: https://www.instagram.com/plodnazahrada/
→ Facebook: https://www.facebook.com/plodnazahrada/

KAMERA A STŘIH: šikovný syn Petr:
→ Instagram - https://www.instagram.com/petr.mojevize/